Coltan, se’n parla prou?

VÍDEOS:

La importancia de reciclar los  móviles

La 2 Noticias: el coltán y el Barcelona Mobile World Congress (min. 18.21 fins 22)

La paraula “coltan” és l’abreviatura de columbita i tantalita. El coltan és un mineral que ha passat de ser una simple curiositat a convertir-se en imprescindible en la nostra vida diària. La majoria d’aparells electrònics, com tablets, portàtils, mòbils, televisions de plasma, MP4, consoles de videojoc, GPS… necessiten el coltan per al seua funcionament, ja que l’anomenat “or blau” és un magnífic conductor de l’electricitat (fins a 80 vegades més que el coure). A més, té una enorme resistència a la calor i extraordinàries propietats elèctriques. Tanmateix, este element també és  clau per a les indústries de les telecomunicacions, les armes, i la medicina.

El 80% de les reserves mundials de coltan es localitzen a la RD Congo, un país que es troba en una difícil situació, patint un conflicte oblidat, o silenciat. Desde 1998, més de 5 milions de persones han mort en la guerra del Congo. Un conflicte amb molts factors, baralles entre països veïns (Ruanda, Uganda), entre ètnies i tribus (utus i tutsis), però on l’extracció del coltan té un paper fonamental, ja que este mineral és molt cotitzat, més que els famosos “diamants de sang”, i potser servisca de font de finançament per als combatents.

L’extracció del coltan molt possiblement estiga propiciant guerres, destruint hàbitats animals i provocant milers de morts i desplaçats, i les empreses tecnològiques d’Occident són les principals compradores, sense donar explicacions.

Què podem fer? Podem exigir a les multinacionals que siguen transparents, que s’interessen per esbrinar la manera en la que s’obté el mineral i asseguren que no es violen drets humans en el procés. A més, un 90% del material dels mòbils es pot reutilitzar, però a Espanya només el 5% dels més de 50 milions d’aparells que estan en funcionament es reciclen.

Se’n parla prou de la importància del coltan, i de que els avanços tecnològics que gaudim puguen estar costant vides?

Vols saber més?

DOCUMENTAL:

Blood coltan 

PREMSA:

“Es el coltán, estúpido” (o no)

España solo recicla el 5% de los 56 millones de móviles que hay en activo

“Para que nosotros usemos nuestro móvil hay gente que tiene que morir”

Miriam Bouiali Brines

Anuncis
Aquesta entrada ha esta publicada en Tecnologia. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s