Pa-ciència!

Us vull presentar dos vídeos. Es tracta dels que vaig projectar a classe el passat dimarts amb motiu de l’exposició de Periodisme Científic.
El primer d’ells és una noticia que aparegué el 10 de maig a l’agència SINC, que com tots sabeu es una corporació pública que proporciona serveis d’informació en matèria científica. Però en realitat l’autoria de la noticia correspon a l’agència EFE.
http://www.agenciasinc.es/Multimedia/Videos/Operan-por-primera-vez-en-el-mundo-a-un-feto-de-una-obstruccion-de-laringe
Com podeu observar, la noticia presenta diverses mancances. El periodista ha intentat enfocar el tema des de la perspectiva de l’historia humana, apel•lar a la sensibilitat de l’espectador, però la peça no arriba a convèncer. Per començar, l’inici ja ens posa un tant en sobre avís: quan diu “Este bebé tan simpático”, el llenguatge triat no és el més adequat, i realment el xiquet està seriós; després, pel que fa a la informació practica de la intervenció (on i quan ha tingut lloc, etc), està molt bé, però l’autor s’oblida de la tècnica, el procés de l’operació, la part realment científica de la noticia. Si que es diu que s’havia intentat tres vegades sense èxit, es parla també del postoperatori, però realment no s’explica mitjançant quin mecanisme s’ha desobstruït la laringe del nen.
Pel que fa a les fonts, només podem valorar el que diuen, no la seua tria, perquè NO SABEM QUI SÓN, no hi ha cartells en cap moment, ni la veu en off els dona peu, ni res per l’estil. La dona que ix al principi imaginem que és metge per la bata que porta. En el cas de l’home que ix després si que resulta més senzill imaginar que és el pare, perquè en aquest cas l’off si que ho fa intuir, allò que diu ell ho reforça, i a més porta al xiquet al braç, però si s’heu fixat no hi ha cap tipus de menció. I al final queda més patent el que parlàvem abans de buscar la reacció emotiva de l’espectador sense massa sort, amb el xiquet fent uns sorolls al micro, que queda molt bonic, però realment no diu res més.
Prova de que el vídeo no és cap meravella és que molts mitjans s’han fet eco de la noticia, però han adaptat els recursos audiovisuals sense emprar el vídeo. El Mundo ha posat una espècie de reconstrucció del que s’ha fet per desobstruir la laringe del xiquet, allò que trobàvem a faltar en aquest vídeo, però res de l’altre món, no té ni tan sols so. I La Vanguardia, per altre costat, el que ha fet és decantar-se per il•lustrar la noticia amb una foto. Els recursos estètics del vídeo tampoc conviden a més (no es que la falta de bon contingut es compense amb un muntatge espectacular, ni res per l’estil). En resum, bona idea però mala execució.
En segon lloc, us passe aquest vídeo del 9 de maig (però la noticia realment era del 3), també de l’agència SINC i també elaborat per l’agència EFE (per cert, també he triat els vídeos perquè em sembla prou curiós que una agència utilitze recursos d’una altra agència; es com un esglaó de la cadena informativa que no m’imaginava que fora tan comú, però que sembla que està prou estès).
http://www.agenciasinc.es/Multimedia/Videos/Una-catastrofe-ecologica-a-las-puertas-de-Argel

Aquest vídeo apareix en la secció multimèdia de la web de l’agència SINC, al costat d’altres treballs seriosos i ben fets. I com hem vist, està signat per l’agència EFE, que sincerament no sé com ha pogut pagar i ser responsable d’ una cosa com aquesta. En la seua defensa he de dir que l’agència ha elaborat també una noticia al respecte del tema de l’abocador, que està prou millor, i que el vídeo servia per acompanyar-la; però, com ja dic, algú que entra a la pàgina de l’agència SINC per primera vegada, busca un vídeo i es troba amb açò, la impressió que s’enduu de la institució és la que és.
Senzillament el que ha passat ací es que l’agència EFE li ha donat el micròfon a aquest home, al que li diuen Angel Luis Mora, que és el director de l’empresa espanyola IMPULSA. Aquesta companyia és l’ encarregada de gestionar junt amb una altra empresa argelina la canalització del biogas i de lixiviats (fluid producte de la descomposició de la matèria orgànica) a l’abocador, i ell s’ha dedicat a contar com ha pogut la història, perquè no és periodista, ni sembla que li haja ajudat cap periodista. El vídeo deixa molt que desitjar en molts aspectes tant tècnics com de contingut: muntatge molt dolent (està fet amb pressa i amb desgana), vibració continuada de la càmera, l’speech, el so, els plànols, el fet que es passe d’alguna manera propaganda com a informació, que no es presente al personatge que parla, qui realment descobrim que no és periodista pràcticament al final del vídeo. A més personalment m’he assabentat del seu nom i càrrec buscant per Internet altres vídeos i noticies relacionades (MSN Vídeo de Mèxic, que l’extrau del vídeo de la delegació mexicana d’ EFE, que és un poc més decent). I per si fora poc, damunt en l’edició del vídeo el tallen i el deixen quasi amb la paraula en la boca; en fi, una llarga llista d’aspectes que el converteixen en pràcticament una caricatura.
Com pot ser que aquesta siga la imatge pública que es dóna de la ciència des de les agències d’informació?

Daniel Salag Matoses

Anuncis
Aquesta entrada s'ha publicat en Medi Ambient, Medicina i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a Pa-ciència!

  1. demidovich ha dit:

    Pa i ciència pel poble. Salut.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s