L’estafa de l’homeopatia

Milers de pacients de tot el món recorren a ella. S’estudia a algunes universitats espanyoles. Els seus medicaments estan a les farmàcies. I, el que és pitjor, centenars de metges els recepten. Parlem de l’homeopatia, una disciplina a priori de difícil definició —«quimera o ciència?», titulava un reportatge, elogiós per cert, d’El País en 2010— els efectes de la qual no estan massa clars. Del que no hi ha dubte és que sobre l’homeopatia la polèmica està assegurada.

L’homeopatia, inventada pel metge alemany Samuel Hahnemann a cavall entre els segles XVIII i XIX, pretén curar el pacient subministrant-li la substància que provoca la seua dolència en xicotetes dosis (normalment s’administra en píndoles). Es basa en tres lleis: la de similitud, allò similar es cura amb allò similar —de fet, el terme deriva dels grecs “omoios”, similar, i “pathos, afecció—; la del medicament únic, no es combinen diferents preparats; i la de dosis mínimes, la substància està molt —però molt— diluïda en aigua. Els productes homeopàtics s’obtenen de vegetals, animals, minerals o metalls. La major part dels qui han provat els tractaments homeopàtics asseguren que els funcionen.

Imatge dels tubs de productes homeopàtics, com es venen a les farmàcies.

Fins ací tot correcte. El problema és que la major part de la comunitat científica no reconeix l’homeopatia, perquè, a pesar que s’ha intentat moltes vegades, cap estudi rigorós ha demostrat que tinga efectes. Bé, sí en té un: el placebo (s’administra un producte que no té cap efecte químic, però que pot tenir funcionar si qui el pren està convençut que en té). O, com a mínim, això va dir un informe del Ministeri de Sanitat en 2011.

El biòleg i divulgador català Jesús Purroy, director científic del Parc Científic de la Universitat de Barcelona, va explicar a un programa de Quèquicom dedicat a la disciplina que l’homeopatia funciona en tres situacions: amb malalties inexistents (quan en realitat no s’està malalt); amb les que cursen soles (com la grip, que es curaria de totes formes), i amb les que responen bé a placebo. És a dir, que no funciona.

Purroy, que després de traduir al català L’escàndol de la medicina alternativa de John Diamond s’ha especialitzat en l’estudi de l’homeopatia fins el punt que ha escrit el seu propi llibre —Miracles i miratges: una aproximació holista a l’homeopatia, encara pendent de publicació—, és molt crític amb els qui ofereixen aquesta teràpia alternativa. Assegura que la manca absoluta de proves de l’eficàcia de l’homeopatia, juntament amb el seu fonament teòric delirant, són raons suficients per mantenir-la ben allunyada de la medicina basada en l’evidència.

un article recent a La Vanguardia,  el divulgador, investigador i professor de la Universitat de Barcelona David Bueno, reflexionava sobre les contradiccions que implica l’escassa o nul·la regulació de l’homeopatia. Molts productes homeopàtics són receptats per professionals amb formació científica, que els prescriuen adduint que no causarà cap molèstia. Segons Bueno, per a acabar de ser honestos, haurien d’afegir: “però tampoc servirà per a res”.

Bueno es sorprén de que el mateix Ministeri de Sanitat que reconeix que l’homeopatia és inútil, no exigeix cap evidència de la seua eficàcia per a la comercialització. Ni tan sols n’informa al respecte. No es això, es pregunta Bueno, una forma d’estafa?

Ho és. I ho és també que treballs periodístics com el més amunt mencionat d’El País continuen donant credibilitat, malgrat la falta de proves, a la pseudociència. I així ho va fer saber una setmana després de la seua publicació la llavors Defensora del lector del diari, Milagros Pérez Oliva:  “no cap l’equidistància entre la ciència i allò que no ho és”. En cas contrari, el periodista acaba convertit en còmplice del frau.

Adrià Calatayud Vaello

Aquesta entrada ha esta publicada en Pseudociència. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s