La crisi, causa o excusa?

No són poques les vegades que hem escoltat que les energies renovables són cares a priori i que és necessària una gran inversió econòmica per poder posar-les en marxa. Moltes més vegades hem escoltat també això de que “clar, amb la crisi econòmica que hi ha, és molt més complicat la inversió en renovables”.

Però… és la crisi econòmica una causa per a la poca inversió o és l’excusa perfecta?

Hauríem de comentar que, tot i que és de veres que la inversió econòmica ha de ser alta en este tipus d’energia, la falta d’acció política és un dels altres desencadenants per a que no s’empren més les energies alternatives. Avui, Dia de la Terra, la Agència Internacional de l’Energia (IEA) ha presentat un informe assegurant que és impossible combatre el canvi climàtic a l’escenari que actualment tenim.

Al document, la directora executiva de la IEA, Maria van der Hoeven, explica que “la mitjana d’energia generada actualment és tan bruta com ho era fa vint anys” i a més a més afirma que “no ens podem permetre altres 20 anys d’indiferència”. L’única solució possible passa per l’expansió del sector de les energies renovables per tractar d’evitar l’escalfament global del planeta, al que qualifiquen de “catastròfic”.

Tot i que als últims anys l’energia eòlica i la fotovoltaica van créixer en torn al 19% i 42% respectivament, l’auge del ‘gas pissarra’, els nous jaciments petrolífers i l’augment en la producció del carbó van absorbir el creixement de les energies netes.

Per tant, que no ens enganyen. No podem tindre únicament la visió de que les energies renovables són cares. Des dels propis governs s’hauria de procurar fer que la gent tinguera una concepció distinta respecte de les fonts d’energia. Haurem de conscienciar-nos si volem respectar més el nostre planeta i deixar-lo en bones condicions -o almenys no empitjorar-les- per als que venen darrere de nosaltres. No només és qüestió de dines, és qüestió d’educació i respecte.

Mari Carmen Montes Benlloch
@mcmontesb

Aquesta entrada s'ha publicat en Medi Ambient, Política Científica i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s