El consum de cànnabis abans dels 16 anys augmenta les probabilitats d’esquizofrènia i altres malalties

Les investigacions de l’última dècada pel que fa a les drogues han centrat molt la seua atenció en la relació que el consum d’aquestes té amb la causa de malalties mentals. En el cas de la marihuana, els estudis apunten que sí que existeix un vincle entre el consum de cànnabis i la psicosi. A més, el seu consum també empitjora el curs de la malaltia de l’esquizofrènia. La quantitat de droga que es va consumir, l’edat del primer ús i la susceptibilitat genètica de l’usuari influeixen de manera important en aquesta relació. És per això que la prevenció de drogues és tan important en l’adolescència, l’etapa de major susceptibilitat i en la qual el consum pot comportar més problemes per al futur.

A banda dels vincles observats entre l’ús de la marihuana i l’esquizofrènia en diversos estudis, també s’han trobat altres associacions menys consistents entre l’ús de la marihuana i la depressió, l’ansietat, els pensaments suïcides entre adolescents i els trastorns de la personalitat. Però a més de tot això, un dels vincles més citats i que es pot observar en el dia a dia dels joves actualment, és la falta de motivació, coneguda com a síndrome amotivacional, que es defineix com una disminució o absència de motivació per a participar en activitats normalment gratificants. Això es deu a que el cànnabis afecta a la regulació de l’estat d’ànim.

Malgrat tot, en la influència que el consum de marihuana en l’adolescència té sobre la psicosi també juguen un paper important les variables genètiques. Un determinat genotip del gen COMT determinarà una major o menor influència. Aquest gen es presenta en les persones de dues maneres: “Met” o “Val”. Les persones amb una o dues còpies de la variant “Val” tenen més probabilitats de risc de desenvolupar trastorns del tipus esquizofrènic si consumeixen cànnabis abans dels 16 anys. En canvi, els que només tenen la variant “Met” no es veuen afectats pel consum de cànnabis. No obstant, és inviable econòmicament fer la prova de descomposició del genoma a tothom per aconsellar-li si ha de fumar o no abans dels 16 anys; és, per tant, en prevenció en el que cal invertir més.

cannabis_2

Altres efectes de la marihuana que perjudiquen el dia a dia dels consumidors

L’esquizofrènia o la psicosi, així com els altres problemes explicats anteriorment, no són els únics que comporta el consum d’aquesta droga, tan estès en la nostra societat. Les investigacions han demostrat que els efectes negatius d’aquest també afecten l’atenció, la memòria i l’aprenentatge. Aquests efectes poden durar dies o setmanes després de que desapareguen els efectes aguts de la droga (els immediats). Conseqüentment, algú que fuma marihuana tots els dies pot estar funcionant a un nivell intel·lectual reduït la major part o tot el temps. És per això que els estudiants que fumen cànnabis tendeixen a obtindré qualificacions més baixes i són més propers a abandonar l’escola secundària. Un metaanàlisi de 48 estudis rellevants va determinar que el seu consum s’associa directament amb el nivell reduït d’assoliments educatius.

Així, també s’ha demostrat que la satisfacció personal i el nivell d’assoliments en la vida és inferior com major és el consum de cànnabis. Però els propis consumidors ja són conscients d’aquest fet. En preguntar-los, en un estudi, com la marihuana ha afectat les seues habilitats cognitives, el seu desenvolupament professional, la seua vida social i la seua salut física i mental, la majoria asseguraven que la droga havia tingut efectes nocius sobre totes les mesures anteriors. A més, diversos estudis han associat també el consum amb més absències, retards, accidents, reclams de segur de compensació laboral i rotació del personal. Per explicar-ho amb un exemple real, un estudi entre treballadors del servei postal va concloure que els empleats que van obtindre resultats positius de marihuana en un anàlisi d’orina previ a començar a treballar en la institució, van tindre un 55 per cent més d’accidents industrials, un 85 per cent més de lesions i un 75 per cent més d’absentisme en comparació amb aquells que van obtindré resultats negatius pel que fa al consum de cànnabis.

Altres problemes colaterals de consumir aquest droga són per exemple la major probabilitat d’accident de cotxe o qualsevol altre vehicle (perquè afecta la coordinació motriu i redueix el temps de reacció), o el fet de perjudicar els bebès en el cas de les mares. Les investigacions han demostrat que alguns bebès les mares dels quals van consumir marihuana durant l’embaràs mostren respostes alterades als estímuls visuals, tremolors creixents i un plor agut, el que podria indicar problemes amb el desenvolupament neurològic. També en l’escola, els xiquets exposats a la marihuana són més propers a mostrar deficiències en les habilitats per a resoldre problemes, la memòria i la capacitat d’atenció.

La solució: cura o prevenció?

Davant l’acceptació que el consum de marihuana és un problema generalitzat en la societat actual, especialment entre joves i adolescents, cal plantejar-se la pregunta de com solucionar-lo. Si bé és cert que hi ha distints tractaments, també ho és que la taxa d’èxit d’aquests és molt modesta. És així perquè, d’una banda, la dependència de la marihuana és freqüent entre pacients que pateixen altres trastorns psiquiàtrics i, d’altra banda, sol anar lligada a l’ús d’altres drogues com la cocaïna o l’alcohol. Els tractaments més utilitzats són els conductuals, la teràpia d’estímul de la motivació, la teràpia cognitiva-conductual en grup o individual, o els tractaments centrats en la família.

Recreational cannabis use could be legal after the votes

Però els resultats mostren que, fins i tot en el tractament més eficaç per a alumnes, només el 50 per cent dels participants aconsegueixen un període inicial de dues setmanes d’abstinència i, entre els que ho fan, aproximadament la meitat tornarà a utilitzar drogues en un període d’un any. Ara per ara, no hi ha medicaments disponibles per a tractar l’abús del cànnabis, però s’estan realitzant investigacions en aquest camp.

Per aquest motiu, la millor cura per a l’addicció a la marihuana és la prevenció, igual que per a la majoria de les drogues. Aquestes són un negoci, un dels més rendibles de tot el món i dels que més diners mouen. Així, si es vol frenar el seu consum es pot actuar a dos nivells: o bé sobre l’oferta, o bé sobre la demanda. Front a l’oferta, les mesures preventives seran sobretot de tipus legislatiu i de tipus policial, mentre que les de la demanda seran més sanitàries.

Però la base de la prevenció és el canvi de l’actitud de la societat front a l’oferta. Existeix una permissivitat alarmantment estesa sobre el consum de drogues, fins el punt que drogues com l’alcohol o el tabac no són considerades com a tals. En el cas de la marihuana sí que és considerada una droga i, en l’estat espanyol, està prohibida; però així i tot hi ha també una gran acceptació del seu consum en l’opinió pública. Per aquest motiu cal informar i educar la societat, especialment la població més jove que encara no s’ha iniciat en el consum de drogues, per a intentar que es desenvolupen actituds de rebuig i de consum responsable d’aquestes. És necessari informar, educar i donar alternatives, i intentar inculcar a la societat el rebuig cap a les drogues, tot donant una visió crítica cap a elles, per tots els problemes abans exposats. Alguns dels plans que estan en marxa actualment són el Plan Nacional sobre Drogas, el Pla Estratègic sobre Drogodependències i altres Trastorns Addictius de la Comunitat Valenciana i el Pla Municipal de Drogodependències i altres Trastorns Addictius en la ciutat de València. Malgrat la seua eficàcia, és necessari posar-ne en marxa més per aconseguir un resultat més positiu quant al rebuig cap al consum de drogues, un dels grans problemes de la nostra societat.

Laia Mas Climent

Aquesta entrada ha esta publicada en Física. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s