“Eixir a investigar és enriquidor, però no hauria de ser una obligació”

Sacramento Rodríguez és una jove investigadora del departament de biologia cel·lular de la Universitat de València i ha estat guardonada amb el VII Premi a Joves Investigadors de la Fundació Biogen Idec. Aquesta científica té finançament per a quatre anys d’investigació. Beneficiària d’un contracte Ramón y Cajal i del Pla Nacional del Ministeri d’Economia, es considera afortunada perquè sap que la seua, és una situació excepcional.

Imagen

Sacramento Rodríguez a la dreta de la fotografia

El premi reconeix els millors treballs en investigació en Neurologia e Immunologia desenvolupats per joves científics i publicats a la revista Nature.

La novetat de la seua investigació és el descobriment d’una nova molècula  en el cervell, la DLK1, que promou la proliferació de les cèl·lules mare neurals en el microambient en el que resideixen. Durant el desenvolupament d’aquesta molècula, sols està activada la còpia genètica del pare, però en el cervell adult, ha vist que la còpia de la mare s’encén i que són necessàries les dues per a mantindre el procés de formació de noves neurones. Aquest descobriment suposa un avanç en el coneixement de les cèl·lules mare neurals adultes i obri un futur ús en teràpies de reemplaçament d’infermetats neurodegeneratives.

P: Per què ha guanyat el teu treball?

R: Crec que per la novetat que suposa. Aquest treball és un avanç important en el coneixement de les cèl·lules mare neurals adultes.

P: Carmen Vela, secretària  d’Estat d’Investigació, va dir en l’entrega de premis que “el mecenatge en aquests moments és transcendental”. Es correspon açò mab la política real del Govern?

R: En el discurs, Vela es referia al mecenatge privat. És cert que la inversió en ciència ha disminuït degut a la crisi, però malgrat aquesta situació, hauria d’haver una major inversió en ciència. La necessitem. Estem, entre un 0,6% i un 0,7%, el Regne uNit està en un 5% i Noruega en un 7%.

P: Quina és la situació actual de la ciència i els científics en Espanya?

R: És difícil. Molt difícil. La inversió està baixant i jo el problema el veug en el recanvi que s’hauria de produir en cinc o deu anys. Hi ha joves com jo que estem creant laboratoris, però hi ha molta preocupació.

P: Creus que els joves científics espanyols estan obligats a eixir o ací poden fer alguna cosa?

R: És enriquidor eixir, però no ha de ser una obligació. Veure la ciència des del punt de vista d’altres països és fonamental. Jo me’n vaig anar amb la idea d’aprendre i millorar per a desprès dur-ho a Espanya. Però milers hi ha milers d’espanyols que estan fora i no tenen oportunitat per a tornar. Hi ha molt bons científics espanyols. En tots els grups d’investigació estrangers volen espanyols perquè saben que som bons i treballem moltíssim.

 Dolors Bernabeu

Anuncis
Aquesta entrada s'ha publicat en Biologia, Medicina, Política Científica i etiquetada amb , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s