Descoberta una proteïna per a regenerar el cor després d’un infart

Investigadors de la Universitat Southvestern de Texas (EE.UU.) han identificat una proteïna que impedeix que el cor es regenere després d’un infart. Al bloquejar aquesta proteïna, anomenada Meis1, han aconseguit formar noves cèl·lules cardíaques en ratolins. Els seus resultats, presentants en la revista científica Nature, obrin la una nova via d’investigació per tractar la insuficiència cardíaca en persones.

Regenerar-el-corazon-tras-un-i_54371300309_53389389549_600_3

Per averiguar com actua la proteïna Meis1 en el cor, els investigadors han manipulat el gen que produeix aquesta proteïna en ratolins. Donat que aquesta manipulació genètica no es pot aplicar actualment a persones, han començat a buscar fàrmacs capaços d’inhibir aquesta proteïna. Tot i això, els investigadors adverteixen que poden passar entre cinc i deu anys abans que aquest tractament es puga aplicar a pacients humans, ja que, tal com asseguren, han de trobar els fàrmacs adequats i assajar-los en animals.

Però, si l’estratègia funciona, podria millorar el tractament de la insuficiència cardíaca, una malaltia en la que el cor perd la capacitat de bombejar suficient sang per cobrir les necessitats de l’organisme. Entre les principals causes de la insuficiència cardíaca, destaquen els infarts de miocardi, que causen la mort d’una part de les cèl·lules del cor. D’ahí que les investigacions per tractar les seqüeles dels infarts s’hagen centrat en la búsqueda de teràpies per regenerar el cor.

La línia d’investigació més activa se centra en implants de cèl·lules mare, encara que els resultats fins ara han quedat per baix de les seues expectatives. Una línia d’investigació alternativa s’obri ara amb la proteïna Meis1.

L’equip de científics de la Universitat Southwestern de Texas havia observat que l’activitat del gen Meis1 augmenta en les cèl·lules del cor poc després del naixement, just quan les cèl·lules del múscul cardíac deixen de dividir-se. Això els va dur a preguntar-se: si s’inactiva el gen Meis1 al cor, les cèl·lules seguiran dividint-se en l’edat adulta? La resposta és sí, per als membres d’aquest estudi.

La seua investigació ha demostrat que Meis1 actua com a un interruptor central que controla diversos gens que s’encarreguen de la divisió de les cèl·lules en el cor. Així, quan Meis1 està bloqueja el procés de divisió cel·lular. Si es’aconsegueix inactivar-lo, tal vegada es podria utilitzar per fer que les cèl·lules adultes es dividisquen.

Rosa Ivars Ribes

Aquesta entrada ha esta publicada en Medicina. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s