El principi d’un diagnòstic

El síndrome de fatiga crònica és una enfermetat que afecta a una de cada 1.000 persones. Aquesta malaltía no s’asembla a cap altra, “es pot diagnisticar bé, pero la metodologia per a fer-ho és purament clínica, poc quantitativa”, assenyala Julà Blanco, investigador de l’Institut de Investigació del Sida IrsiCaixa i autor principal de l’estudi que ha permés identificar vuit mol·lècules clau del sistema inmunitari: la presència en la sang d’aquestes es poden interpretar com un biomarcador de la malaltia.

104201316370
Fou la revista Journal of Translational Medicine la que va publicar l’estudi el passat mes de març. L’Obra Social La Caixa, la Generalitat de Catalunya i el hosptal Germans Trias i Pujo foren els impulsors i els que han acabat amb el fet de que no hi hajen tècniques o proves que permeten identificar aquesta malaltia.
Però ja no es tracta solament de la dificultat d’atravessar el dia a dia per a un malalt crònic, sino que la falta de manifestacions d’aquest tipus de fatiga com de qualsevol altra malaltía crònica es converteix en un autèntic problema a l’hora de demanar una simple baixa en el treball. “Actualment, es desconeix encara l’origen d’aquesta malaltía, que ocasiona una pèrdua substancial de concentració, intol·lerància a la llum, a l’estrés emocional i a l’activitat física”, assegura IrsiCaixa en una de les notes de premsa. I aquests són solament alguns dels símptomes, ja que el dolor físic, sobre tot muscular i d’articulacions són característiques principals d’un problema que fins i tot pot desenvolupar sensibilitats químiques múltiples i sensació d’estat gripal permanent.
I es que aquest estudi ni ha sigut fàcil de dur a terme ni ha conclòs encara. Aquestes vuit proteines, la relació de les quals amb la malaltía encara cal verificar, marcaren la pista de que es trobaven relacionades amb els processos inmunològics, un fet que al principi, va provocar que s’atribuïra, encara que després es descartà, al virus de Epstein Barr, la major causa de mononucleòsi aguda infecciosa.
Amb l’estudi de les cèl·lules del sistema inmunitari en un nombre llimitat de pacients es desenvolupà l’estudi, i els resultats mostraren als investigadors que hi havia una alteració a nivell inmunològic. I d’aquesta manera, pot ser amb el temps s’establisca un diagnòsic per a una “malaltía molt política, amb molts interessos i de la qual les farmacèutiques no es poden lucrar”, tal i com va assegurar un investigador del mateix Institut.
“Les alteracions d’estes mol·lècules en les persones amb el SFC podria contribuïr a millorar la fiabilitat i la rapidessa del diagnòstic d’una enfermetat complexa i, que fins la data, ha estat mal definida a nivell mol·lecular” assegurà Julià Blanco. I no solament això, sino que també podria convertir-se en el final d’una lluita per a moltes persones que han tingut que passar per distints tribunals abans d’aconseguir la incapacitat.

Ohiane Company Ivars

Aquesta entrada s'ha publicat en Medicina i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s