La supervivència del Gaig i la consciència social

El passat 2012 va ser nomenat el Gaig blau com l’au de l’any per Seo/Birdlife, una organització d’ornitologia encarregada de la conservació de la natura i la biodiversitat a Espanya. Aquesta espècie està catalogada com a vulnerable en el Llibre Roig de les aus i ens els darrers anys ha patit un descens notable en el nombre d’exemplars. Aquesta alerta ha fet que que tinga el reconeixement no per la seua bellesa, sinó per a conscienciar del seu estat. Aquesta informació va trascendir a molts mitjans, inclús la web del Ministeri d’agricultura, alimentació i medi ambient, i mitjans com El Mundo o Público es feren ressó d’eixe nomenament.

En la xarxa hi han un gran volum d’informacions sobre el Gaig, estudis que s’han com els de Jesús Avilés, científic i ornitòleg. Dels seus estudis han sortit la majoria de conclusions e informacions sobre el Gaig que s’han publicat, a més d’elaborar moltes obres relacionades amb les aus i concretament aquesta espècie. També altres fonts importants hi han textos d’ Anna Folch, Deseada Parejo o Asunción Ruiz, aquesta com a directora executiva de SEO. Tot i que hi han bastants publicacions, les seues eren les més apropiades per a documentar-se correctament. El fet de que el Gaig haja estat nomenat Au de l’any ha facilitat molta informació que en una altra espècie sense el reconeixement haguera sigut més difícil.

Carraca

Quan més el parla sobre una espècie, més conscienciació hi ha en la societat i per tant es més fàcil realitzar feines per a la conservació. El coneixement de les especies i la natura que ens envolta fa que hi haja major respecte a la biodiversitat. Altra conclusió és que els experiments científics i estudis realitzats a cada animal ajuda a detectar quines són les causes de la seua evolució, i per tant son positius de cara a la supervivència. El programa “Migra” en sistema de geolocalització i seguiment, aliançes amb l’agricultura per fomentar ecosistemes i no posar en perill l’habitatge del Gaig i les campanyes de conscienciació sobre el perill que pateix.

La cooperació entre tots els grups que tenen com a focus d’atenció l’entorn natural és clau. Els científics i ornitòlegs han fet treball conjunts per l’anàlisi del Gaig i han pogut realitzar tasques en comú amb l’objectiu de preservar aquesta especie catalogada com a vulnerable. Es ahi on entren també els mitjans com a actors imprescindibles per a la consciència social. La informació del medi ambient no està condicionada per la publicitat com si pot estar altra secció. Per tant deixa major llibertat i te una accesibilitat enorme a les fonts. Amb el Gaig s’ha aconseguit molta difusió, caldrà fer-ho amb totes les espècies en perill d’extinció.

DANI GARCÍA

Aquesta entrada ha esta publicada en Medi Ambient. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s