Anàlisi de premsa: informació sobre retallades en ciència i tecnologia

Des que va començar la crisi econòmica a Espanya (si és que va tindre algun començament específic), els mitjans de comunicació s’han omplert amb notícies sobre retallades pressupostàries, suspensió d’ajuts econòmics i acabament de fons financers en diferents àmbits (sobretot en els educatius, culturals i científics). Anys després del començament d’aquesta recessió, quina és la quantitat total d’informacions sobre retallades en ciència? Ens hem acostumat a sentir que els investigadors no tenen diners per a continuar amb els seus projectes, o aquests fets continuen sorprenent-nos i indignant-nos? Els diaris donen veu a aquests professionals que veuen difícil el poder exercir les seues feines? Quins periòdics ofereixen més informació relativa a aquest camp, i quins n’ofereixen menys?

El meu objectiu és clarificar les diferències que hi ha entre les informacions donades pels diferents diaris. Ho faig partint de la certesa que la línia editorial de tots ells és una concreta, i que aquesta, inevitablement, va a marcar el contingut de les informacions referides al finançament i a la inversió en ciència. No oblidem que, pel caràcter econòmic d’aquest tipus de notícies, no deixem d’endinsar-nos en un terreny que toca a la política i, com sabem, la línia editorial dels diaris va invariablement unida a una o a altra ideologia política.

Després de fer un anàlisi de les notícies sobre aquests temes durant el mes de febrer a diferents diaris digitals, aquestes són les meues conclusions:

1. Els diaris de major influència i renom són els que més s’ocupen de temes de retallades a la ciència i d’inversió en investigació: açò podem comprovar-ho fixant-nos en El País, El Mundo i ABC. El primer, inclús, permet als científics tindre veu a les seues pàgines. El País no només reprodueix informacions sobre el tema de la inversió en ciència; també realitza reportatges sobre aquest assumpte. Per la seua banda, l’ABC desenvolupa una notícia en vídeo sobre les retallades en la ciència.

2. El País és el diari que més s’ocupa de les retallades en ciència, i el que ho fa amb més varietat de fonts. A més, com en el cas de la notícia publicada el 14 de febrer sobre els retalls fets per la Unió Europea, es relaciona un reportatge (eixe) amb un article d’opinió publicat dies després. Per cert, la notícia del 14 de febrer no ix publicada a cap dels altres diaris analitzats, tot i ser d’importància a nivell europeu. Pense que el major volum d’informació sobre retallades en ciència al diari El País respon a l’esperit crític amb els governs de dretes que caracteritza a aquest periòdic. Em pregunte (i seria interessant investigar-ne) com tractarien informativament les retallades a la investigació efectuades pel govern del PSOE.

3. Sobre la notícia del 4 de febrer publicada a ABC, he de dir que el primer que vaig pensar al llegir-la és que sembla que ha de ser un personatge famós qui faja reivindicacions per a que els diaris fixen l’atenció en un tema. En aquest cas, es parla de que la Princesa Letizia ha reclamat més inversió per a la investigació del càncer. Molts científics porten anys demanant el mateix, però no és fins que una celebritat ho diu que els diaris (en aquest cas, només l’ABC) se’n fan eco. No crec que açò siga bo o roí per a la ciència (en tot cas seria favorable, ja que se li està donant visibilitat a un tema de salut), el que pense és que convé reflexionar sobre el fet que haja de ser un personatge famós qui demane inversió per a que l’assumpte cobre rellevància.

4. Als diaris Las Provincias i Levante-EMV destaque la mancança de documentació i d’enriquiment de les notícies amb entrevistes, dades que completen la informació, etc. No tracten massa el tema de les retallades: Las Provincias, de fet, només dóna notícies positives al respecte.

5. La Razón continua, també en tema d’investigació i finançament de la ciència, posicionada invariablement del costat del PP. Els dos articles que he trobat sobre aquest assumpte (un d’ells només el toca al final) se centren en elogiar la política econòmica en matèria científica que està fent el Govern. I, com es pot llegir en els extractes copiats en aquests fulls, els elogis no són gens dissimulats. També cal destacar que La Razón, afí al partit que actualment està al Govern, ignora totalment les retallades en ciència i, més encara, dóna informacions totalment contràries a la situació real, emmascarant-la amb fets aïllats que corren el perill de ser presos com a constant. Tot el contrari a El País, que només fixa el seu interès en notícies centrades en les retallades imposades a la investigació.

6. És evident, doncs, que els diaris més objectius en altres camps com poden ser la política i l’economia són, també, els més objectius en matèria d’inversió i retallades a la ciència. Parle, evidentment, de El País i El Mundo. Els diaris més importants al País Valencià (Las Provincias i Levante-EMV) es queden curts en aquest àmbit i es limiten a copiar notes de premsa, notícies d’agència i declaracions de rodes de premsa, sense ocupar-se d’ampliar informacions amb entrevistes o documentació bibliogràfica.

7. El volum d’informació en l’àmbit de les retallades a la investigació científica continua sent prou elevat. Si prenem a El País com a referent, veiem que ha publicat, en un mes, set articles sobre retallades en ciència, dels quals dos en són d’opinió.

8. Només El País dóna veu als científics per a que parlen sobre un assumpte que els concerneix directament. Els altres diaris només ho han fet a través de la publicació de diverses frases de la carta que va enviar Cosce a Rajoy, però mai mitjançant articles firmats pel propi científic.

Irene Rodrigo Martínez

Aquesta entrada ha esta publicada en Política Científica. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s