Mercuri: un element molt nociu present a les nostres vides

Cristina Lamoncha Sancho
El mercuri és, segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS) un dels 10 components més nocius que existeixen. Tot i ser així, aquest element ha segut un dels més utilitzats al llarg de la història. El seu ús més antic va ser en l’alquímia per  a ser ingerit. El primer emperador xinès utilitzava el mercuri com a medicina, fet que sols va deteriorar la seua salut física i mental. La seua impactant composició feia que la gent pensara què tenia atribucions màgiques.

Les seus propietats químiques l’han convertit en un element molt utilitzat en gran quantitat de productes al llarg del temps. Pel que fa a l’actualitat, el mercuri és utilitzat sobre tot en aparells electrònics i elèctrics. A més també trobem el mercuri present a les piles, els termòmetres, les bateries, amalgames dentals, instruments de la laboratori, productes cosmètics i farmacèutics o pintures.

Image

Què és el que passa quan aquestos objectes o productes que contenen mercuri ja no serveixen i ens desfem d’ells? Aquestos desfets, que en moltes ocasions no es reciclen o no es separen els seus components, acaben en moltes ocasiones als nostres paratges, perjudicant i contaminant el medi ambient. A més del mercuri present en aquestos desfets, a l’any s’emeten més de 2000 tones. Més de la meitat d’aquesta quantitat acaba a la mar pels abocaments de les industries.

Els espanyols, grans consumidors de peix, arriben a acumular als seus teixits quantitats de mercuri deu voltes majors que, per exemple, els americans o els alemanys. És en aquest moment quan es produeixen els efectes més importants sobre la salut de les persones. Les dones embarassades i els xiquets són els col·lectius més amenaçats i vulnerables, ja que els menuts podrien acabar tenint diferents trastorns provocats pels efectes del mercuri.

El mercuri és un element que no és pot desfer i per això aquest es recicla i se porta a un depòsit de seguretat a Almadén, a la província de Ciudad Real, que acumulen els restants de mercuri de la Unió Europea.

Per què no es deixa d’utilitzar el mercuri si és un element nociu i a més no es pot destruir? La majoria de productes que contenen mercuri poden ser substituïts per altres que no el contenen o no necessiten el mercuri al seu procés de fabricació. De fet, més de 140 països han firmat un conveni per reduir progressivament l’ utilització del mercuri i restringir el seu ús. 

-Ací podeu veure una noticia de TVE que tracta el tema del mercuri:

http://www.rtve.es/alacarta/videos/telediario/mas-140-paises-pactan-restringir-uso-del-mercurio/1705321/

Aquesta entrada ha esta publicada en Física. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s