La genètica, clau per deixar de fumar

Cada vegada que arriba any nou o qualsevol altra data particularment destacada, un munt de persones es marquen metes i objectius a complir. Un d’ells, tal vegada un dels més recurrents, és deixar de fumar. Moltes persones ho aconsegueixen, però d’altres no. En general, la força de voluntat, l’ajuda psicològica, el suport d’amics o familiars, etc. són aspectes claus per complir amb l’objectiu proposat. Ara bé, segons un estudi de la Universitat Europea de Madrid i l’Hospital Gregorio Marañón de la mateixa ciutat, la genètica també afecta al tabaquisme.

Quan fumem per primera vegada, la càrrega genètica influirà en si continuem fent-ho i, així, convertim l’hàbit en una addicció o no. Al seu torn, els gens també determinen el nombre de cigarrets que consumirem. Per arribar a aquestes conclusions s’han analitzat dèsset variants genètiques i s’han identificat els gens que propicien l’addicció. Alguns influeixen en les vies de neurotransmissió cerebral, és a dir, en si el nostre cervell rep l’experiència de fumar com un fet agradable o desagradable.

L’estudi madrileny també indica que tenim gens que incideixen en com es metabolitza la nicotina. Si el gen metabolitza lentament, experimentarem més efectes negatius i no tindrem massa ganes de repetir. Ara bé, si malgrat metabolitzar lentament, repetim, significa que tenim més possibilitats de ser addictes. Per què? Perquè, d’aquesta manera, tindrem la nicotina més temps al cervell i, per tant, augmentarà la tolerància al tabac.

Aquest estudi farà possible tractaments personalitzats per a deixar de fumar. Segons Félix Gómez-Gallego, professor de la Universitat Europea de Madrid, “es podran realitzar tractaments més personalitzats en funció del perfil genètic de cadascun dels pacients”. Els investigadors situen eixe futur èxit en un 50% davant els tractaments actuals, que solen beneficiar un màxim d’un 30% dels afectats.

Guillem Ferrando

Aquesta entrada ha esta publicada en Biologia, Medicina. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s