Seguint l’estela del càncer

La revista Science ha publicat el major mapa genètic del càncer conegut fins al moment. Aquesta fita és el resultat de més de cinc anys de treball de científics de tot el món, sota la coordinació d’investigadors nord-americans.

El descobriment, tot i no representar una panacea mèdica –donada la complexitat i varietat del càncer-, sí permetrà avançar cap  a una adequació dels tractaments cap a les necessitats de cada individu.

Els avanços en la genòmica del càncer han permès identificar al voltant de 140 gens conductors del càncer, és a dir, aquells gens les mutacions dels quals determinen determinen el ritme de reproducció de la cèl·lula que els conté, i que per tant són el germen dels tumors malignes. Les causes d’aquestes mutacions poden ser bé hereditàries, bé somàtiques (desenvolupades al llarg de la vida del malalt per causa de la repetició d’una conducta de risc, com el tabac o l’exposició solar excessiva.

Les mutacions associades a cada càncer són de gran varietat, però aquest avanç permet d’aproximar-se a presumible una millora en l’eficiència dels tractaments en un futur: mitjançant l’anàlisi genètic dels pacients i el de les mutacions genètiques associades a cada tipus de tumoració, es podria augmentar la precisió en els tractaments. Per exemple, aquests estudis podrien evitar que una persona genèticament predisposada a no respondre a la quimioteràpia haja de rebre aquest agressiu tractament, amb els coneguts efectes secundaris que comporta; gràcies a la genòmica del càncer, es valorarien des d’un principi altre tipus de teràpies, com la radiològica o la quirúrgica.

Un altre avantatge de la genòmica del càncer és el seu abaratiment en els últims anys: si bé als inicis d’aquesta disciplina la seqüenciació genètica dels tumors de cada pacient podia costar al voltant de 80.000 euros, a dia de hui el preu assoleix prop dels 800. Una xifra relativament baixa tenint en compte el guany potencial que podria comportar encertar amb el tractament personalitzat òptim en cada cas.

La idiosincràsia del càncer dificulta en gran mesura que els investigadors puguen vèncer la malaltia, però la ciència demostra progressivament que val la pena invertir diners en determinades investigacions en la matèria, ja que aquesta és l’única manera d’estretar el rogle lentament en torn a aquesta dolença. 

Cercar el càncer sembla ser una qüestió d’assolir mèdicament el mateix grau de complexitat i especialització mèdica que la pròpia malaltia. Fa uns anys era impensable tractar a cada pacient de manera efectiva; ni tan sols atacar cada tipus de tumor de la forma més eficient. Hui, a pesar que la curació encara no és possible ni de lluny en tots els casos, cada vegada som més conscients d’estar en el camí correcte.cáncer

Daniel Salag Matoses

Aquesta entrada s'ha publicat en Biologia, Medicina i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s