Per a què serveixen les matemàtiques?

Mauro Blanquer Reig [3-04-2013]

Segur que tothom s´ha fet aquesta pregunta quan era xiquet i l´obligaven a estudiar matemàtiques a l´escola. Potser un dels grans errors dels professors i especialistes en aquesta disciplina ha sigut no tenir la resposta adequada. El “no serveixen per a res” o el “ara mateixa per aprovar” són afirmacions molt recorregudes per amics, pares i fins i tot mestres, però certament no contribueixen a despertar massa curiositat per les matemàtiques entre els infants. No obstant, amb el temps es descobreix que tenen moltes utilitats pràctiques, més inclús de les que li estem donant en l´actualitat. Fomentar l´aplicació de les matemàtiques en la sostenibilitat del nostre planeta és l´objectiu de la iniciativa MPE 2013 (Mathematics of Planet Earth 2013) subscrita per nombroses institucions científiques per aquest any 2013.

Math of Planet Earth 2013

El dia 5 de març s´inaugura oficialment a París el programa “Matemàtiques del Planeta Terra 2013”. La Unesco ha escollit aquest dia per llançar en l´àmbit europeu el projecte, nascut de la mà de les societats i instituts d´investigació matemàtica d´Estats Units i Canadà, i que ja funcionava a nivell global. La finalitat d´aquest ambiciós programa internacional recolzat per centenars d´organitzacions, centres d´investigació, universitats i associacions és destacar el paper de les ciències exactes i les matemàtiques en la resolució d´alguns dels desafiaments més complexes que afronta el nostre planeta. El canvi climàtic, el tractament mèdic per evitar la propagació de malalties, la comprensió de les conseqüències de la disminució de la biodiversitat, la gestió de catàstrofes o la investigació mediambiental són qüestions cada vegades més rellevants per a l´opinió pública mundial, i les matemàtiques han de jugar un paper transcendental per conèixer i sobretot buscar solucions als problemes del nostre planeta.

Matemàtiques del Planeta Terra 2013 és un projecte sòlid a nivell mundial ja que, a més de la ja citada Unesco, rep el suport d´organitzacions com la Unió Matemàtica Internacional (IMU), el Consell Internacional de Matemàtica Industrial i Aplicada (ICIAM), la Comissió Internacional d´Educació Matemàtica (ICMI) o el Consell Internacional de la Ciència (ICSU), entre d´altres. Al llarg de tot l´any MPE 2013 promourà i patrocinarà xarrades, tallers i conferències divulgatives per a tot tipus de públic. A Espanya diverses institucions han volgut unir-se a la iniciativa i preparar activitats. Algunes de les més destacades són l´Institut de Ciències Matemàtiques (ICMAT), el Centre de Recerca Matemàtica (CRM) o la Real Acadèmia de Ciències Exactes, Físiques i Naturals (RAC).

Hem de sentir-nos afortunats perquè a la Terra es donen les condicions per a la vida, però les persones hauríem de preocupar-se més per assegurar la seua continuïtat, ja que en certa mesura som els responsables de que en l´actualitat estiga amenaçada.

No podem seguir valorant el creixement dels països i les societats només en termes econòmics. Per exemple, Brasil és considerat un país emergent, una potència en creixement, un exemple a seguir per les seues xifres macroeconòmiques, però ha desforestat 1.700 km2 de l´Amazonia als últims 6 mesos i això no ho tenen en compte els organismes encarregats de mesurar el bon funcionament dels països. Els recursos –aliments, aigua, energia, aire net, etc– no són inesgotables. La població creix sense parar –actualment hi ha set mil milions d´habitants– i les nostres necessitats individuals i col·lectives són cada vegada majors. Si sumem aquests dos factors el resultat a llarg termini pot ser catastròfic i hem de reaccionar a temps per aturar-ho. Hem de traure comptes i ací és on entra en joc la ciència. Ací és on hem de recórrer a les matemàtiques que, finalment, potser sí que servisquen per alguna cosa.

Anuncis
Aquesta entrada ha esta publicada en Matemàtiques, Medi Ambient, Política Científica. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s